Art Gallery

De unieke collectie van Peter Rohs 

Peter Rohs

     Fotografie: Gerfien Woestenberg
Geboorte van passie

De schilderijen die u in de woning ziet, zijn gemaakt door Peter Rohs. Peter is in 1956 in Kerkrade geboren in een mijnwerkersgezin en verhuisde in 1971 naar Nijmegen waar hij ging studeren (TeHaTex vanaf ’75). Op de Arnhemse kunstacademie volgde Peter de docent-opleiding (’81-’83) waarna hij als professioneel kunstenaar startte. Na een kort avontuur op La Palma, Canarische Eilanden, begon Peter in 1989 aan zijn carrière als kunstenaar in Nederland.

Soutine's invloed

Na aanvankelijk abstract geëxperimenteerd te hebben, verdiepte Peter zich na 2 jaar in figuratief schilderen. In deze periode vond hij inspiratie uit werken van Soutine, als echte leermeester om de angst voor het schilderen te overwinnen. Elke vooruitgang gaat gepaard met het nemen van een barrière. Na Soutine’s invloed zocht én vond Peter zijn eigen manier van schilderen. Er volgden natuurlijk nog vele veranderingen, maar altijd stonden én staan de dagelijkse omgeving en schoonheid van de natuur als inspiratiebronnen centraal.

Meeslepende techniek

Zijn schildertechniek ontwikkelde zich tot op het niveau van de grote meesters; hun diverse technieken leerde hij gebruiken en verfijnen. Steeds beter leerde hij om de schoonheid en karakteristieke elementen van de natuur op een bijzondere manier uit te vergroten én te versterken door licht, schaduw, wind en diepte in het spel te betrekken.
Vergelijk het met een toegewijd muzikant; niet zozeer wát hij speelt is van belang, maar hóé hij het speelt (Die Begeisterung / “Sturmisch Bewegt”). De manier waarop de artiest muziek tot leven wekt, daarin ligt ook de kern van Peters' kunst: niet in de inhoud of het thema maar juist door zijn techniek raakt het de juiste snaar en brengt het de kijker in verwondering en vervoering.
Zoals Picasso al zei: “Sommigen maken van de zon een vlek en anderen van de vlek een zon.” In de kern is natuurlijk de zon niets nieuws.
De natuur met al haar verscheidenheid bood Peter de mogelijkheid om zijn technieken te verfijnen om eenvoudige taferelen op een bijzondere manier en met zijn unieke stijl-techniek in beeld te brengen. Al meer dan 20 jaar heeft Peter de focus gelegd om de gevarieerde de natuur en het landschap, vooral het ongecultiveerde, dat je veelal elders in Europa moet zoeken en ook in Drenthe nog kan vinden.

"Als je goed wilt worden, moet je veranderen. Als je de beste wilt worden, moet je heel vaak veranderen."

De “Why” van Peter

Het is moeilijk uit te leggen waarom Peter zo schildert en waarom hij een bepaald onderwerp kiest. De -vooral ongerepte- natuur en de gecultiveerde landschappen met bijzonder perspectief, boden hem ruimte en inzicht om alle schildertechnieken die hij zich eigen had gemaakt, in één schilderij, in één motief toe te passen. Het bijzondere landschap bleek telkens weer nieuwe uitdagingen te bieden waaraan Peter invulling kon geven, zoals hij het zelf doorzag. Peter voelde dat de landschappen en natuur hem iets wilde zeggen; ga op zoek naar de mogelijkheden in het motief en breng dat bij elkaar. 

Peter is juist geen bioloog, natuurvorser of bewonderaar van fantastische vergezichten of bergen om te schilderen. Hij heeft evenmin religieuze motieven, in de zin dat de mens onderworpen zou zijn aan de natuur, aan God of aan andere goden, of om de grootsheid van de natuur te ondergaan en al helemaal niet in nationalistische, historische, of romantische zin. Hij verwondert zich alleen telkens over de verrassingen die de natuur voor ons in petto heeft. Landschap, natuur, bloem, vrucht en dier zijn één: ze hebben alles met elkaar te maken

De mens vind lijkt van een andere realiteit. De natuur is zó divers, dat had niemand zo kunnen verzinnen; daarom verdient het tegenwoordig zo’n waardering, zorgvuldigheid en respect! Dat is ook de basis voor de zichtbaarheid bij Artz of Nature

Door herkenbare taferelen/ motieven op een zo’n manier te vereeuwigen in een schilderij, kan Peter u als kunst- en natuur-liefhebber dagelijks laten genieten in uw eigen omgeving. Zijn techniek is echt een wezenlijk onderdeel van de schilderen, net als bij goede muzikanten: zonder techniek geen muziek. Peter is een meester geworden in de moeilijkste vorm van schilderen met olie op doek: alla prima”. 

Hij schildert alles in één keer, d.w.z. zonder onderschildering, gelaagde opbouw óf precieze voortekening. Er mag dus géén fout gemaakt worden: alles moet in één keer goed erop staan. Dit betekent ook dat Peter totale controle over de materie, de verhoudingen én het motief moet hebben. 

Peter neemt de dagelijkse natuur serieus en beschouwt dit als een feit: hij vereeuwigt deze ruwe werkelijkheid voor de liefhebber/ kijker, waarbij er geen metafysica bij komt kijken (F. Pessoa). Dat heeft als consequentie dat hij de natuur neemt zoals die zich voordoet, en daar niets aan verandert in het schilderij. Door op de juiste manier in te kaderen, tilt hij zijn motief uit de context en geeft het -binnen de kunst- een eigen bestaansrecht, voor altijd.

 

Peter Rohs werkt nog altijd ca. 50u per week en besteedt veel tijd en aandacht aan elk werk. Een aantal van zijn schilderijen vindt u hier in onze collectie. Deze en ook andere werken kunt u -op afspraak-  komen bezichtigen, mogelijk in combinatie met een bezoek aan de natuur of verblijf in onze Artz of Nature faciliteit.

Wij voelen ons vereerd om zijn unieke collectie te mogen aanbieden in ons Artz of Nature Atelier in Emmen.